2019. november 5., kedd

Gratulálunk: sikeres eTwinning projekt!

Ezúton gratulálunk Seressné Barta Ibolyának, a  Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola  könyvtárostanárának, aki Book it18! című eTwinning projektjével elnyerte az Európai Minősített eTwinning Projekt címet!


Rövid összefoglaló  a projektről:

A Book it 18! projekt koordinátora Rósa Harðardóttir, az izlandi könyvtáros kolléganő, aki évek óta szervezi, koordinálja ezt a projektet. Vannak visszatérő kollégák, de minden évben számos országból  új partnerek is bekacsolódnak. A feladatok  ütemezésével kapcsolatban konzultáltunk, de a projekt felépítésének ötlete a koordinátor könyvtárostanáré. Rendkívül baráti és kooperatív az együttműködésünk a nemzetközi csapatban.
Ezek a kapcsolatok egy későbbi projekt partnerkeresésében is segíthet, akár egy Erasmus+ projekt is lehet belőle. 

A projektben résztvevő osztálytanító kolléganővel, Környeiné Herman Ágnessel is folyamatosan egyeztettünk, hiszen ő volt nap, mint nap a gyerekekkel. Óriási része van a program sikerében. 

A projekt során arra ösztönöztük a diákokat, hogy válasszanak ki és olvassanak el egy könyvet. Miután elolvasták a könyveket, készítsenek rajzokat, képeket vagy rövid filmet, amelyben bemutatják a könyvet és a szerzőt. A nemzetközi projekt arra ösztönzi a tanulókat, hogy egymás olvasmányait, produktumait is megismerjék, felkeltsék az érdeklődést a különböző kultúrák dokumentumai, könyvei iránt, és megosszák a feldolgozás élményeit különböző formában, figyelembe véve az életkori sajátosságokat. A projekt fő céljai: - a diákok motiválása az olvasásra; - Közvetlen kapcsolat létesítése más országok diákjai között; - IKT (e-mailek, filmek, fényképek és egyéb alkalmazások bemutatása) használata; - az angol nyelv használata; - csapatmunka készségek fejlesztése; - különféle technikák alkalmazása A végtermék a videók és bemutatók gyűjteménye lesz, amelyek később bármikor felhasználhatók.  





A projektben harmadikos diákokkal vettünk részt, ez nyilván befolyásolta a technikák, módszerek alkalmazását, illetve az angol nyelv használatát.  Iskolánkban nagyon sok a tanulási nehézséggel küzdő gyerek, így az olvasás sebessége és mennyisége is nagyon különböző volt a diákoknál. Izlandi példa alapján a közös olvasást választottuk, melyet megbeszélés követett. A meséket utána a diákokat saját szavaikkal is megpróbálták elmondani, majd illusztrációkat készítettek hozzá. A projekt végén ezek segítségével készítettük el a filmünket, amelyhez az életkorból adódóan nyilván kellett tanári segítség.  A partnerek feltöltött anyagait folyamatosan megnéztük és véleményeztük.

Láthatjátok, hogy nem ördöngös dolog ez, sokat végeztek is hasonló tevékenységeket, csak nem ágyazzátok be nemzetközi környezetbe. Pedig az nagyon jó dolog! 


A 2018/2019-es tanévben a Book it19!-es projektben már másik kolléganővel, Bányainé Orbán Enikővel és másodikosokkal dolgoztam együtt, mert Ági iskolát váltott, de ebben a tanévben elkezdjük a Book it 20!-at is.



Iskolánkban fontos szempont a nemzetköziesítés. Számos Erasmus+ projekt, testvériskolai kapcsolat résztvevői vagyunk. Ebbe illeszkedik be ez a projekt is. Kisiskolásokkal tudtunk bekapcsolódni ebbe a folyamatba, melynek látjuk a folytatását is. Több évre tervezünk, és reméljük, hogy ezek a kisdiákok már természetes közegként fogják megélni a nemzetközi környezetet, nagy motiváló erő lesz számukra a nyelvtanulásban, új, kreatív élményekhez jutnak, melyben a szülők is támogatnak bennünket.



Arra biztatlak benneteket is kedves kollégák, hogy vágjatok bele egy-egy eTwinning projektbe közösen valamelyik kollégával, mert tapasztalatom szerint nagyon jó team-ben dolgozni, és szerezzetek új élményeket, kapcsolatokat a projektek által. Higgyétek el, hogy nem megoldhatatlan feladat!  Ez is egy lehetőség a könyvtár, a könyvtáros számára, hogy kilépjen a könyvtár falain túl és korszerű, újszerű eszközökkel tegye fontossá a munkáját, a könyvtárát. 

Kívánok nektek jó munkát és jó kedvet egy eTwinning projekthez!  

Üdvözlettel:
Seressné Barta Ibolya


---
utolsó letöltés: 2019.11.05.


További sok sikert kívánunk!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése