2021. július 15., csütörtök

A 2020/2021-es tanév második félévének eseményei könyvtárainkban

Kollégáink a tanév második félévében sem tétlenkedtek, következzen egy rövid összefoglaló a könyvtárainkban megvalósult programokról: 

Februárban a Nemzetközi Gyermekkönyv Napot ünnepeltük, Hajdúböszörményben, a Bethlen Gábor Iskola Könyvtárában  94 könyv cserélt gazdát,  a nemzetközi Felolvasómaratonhoz csatlakozott a bihardiószegi, hajdúböszörményi, a kadarkúti és a Szegedi Gregor József Általános Iskola könyvtára. A felolvasáson kívül illusztrációk, videók is készültek.

Valentin napon  népszerű ifjússági regényekből idézeteket gyűjtöttek a szerelemről, barátságról, bölcsességről a szegedi Rókusi általános Iskola könyvtárában. Az idézeteket kis lapokra nyomtatták, a diákok elküldhettek őket egymásnak.  Rajzpályázatot hirdettek a könyvtári állomány tematikus rendszerezését segítő „táblák” készítésére "könyvdzsungel" stílusban. Könyvdzsungel=próbáljuk valamilyen formában a természetet és a könyvtárat megjelenésében összehangolni.:))

Márciusban a nőnapra gyűjtöttünk idézeteket, linkgyűjteménnyel csatlakoztunk a Digitális Témahéthez. a szegedi Gregor József Általános Iskola könyvtárában húsvéti játékos összeállítás készült "kiskönyvtárosok" segítségével. Könyvajánlót készített az egyik osztály, 30 könyvről, amelyeket a honlapon tettek elérhetővé. 

Áprilisban a költészet napjára szintén Szegeden "Posztolj verset a falra" (kartonlapra ragaszthattak verset a könyvtárnál, vagy online felkerült a honlapra. 
 Bővebben ezen a linken is.

Nemzetközi Földrajz Éjszakájába bekapcsolódott a Hajdúböszörményi Bethlen Gábor Általános Iskola könyvtárostanára. 

Online szavalást is szervezett több könyvtárunk. Az online oktatás alatt tartottuk a kapcsolatot a diákokkal szülőkkel, frissítésre kerültek a könyvtáraink honlapjai, blogjai. 

A szegedi Rókusi Általános Iskola könyvtárosa készített egy "Zöld iskolai könyvtár" programot, amit hamarosan nyilvánosságra hozunk.

Folytatódott a Maszkban is az iskolai könyvtárban! című eTwinning projektünk.

A pandémia alatt mindenki maszkot viselt. A könyvtárban maszkban voltak a diákok, a könyvtárosok, olvastak, kutattak, játszottak. Nem tudhattuk, meddig tart a járvány, köteleznek minket a maszk viselésére., ezért arra gondoltunk, képek formájában dokumentáljuk a pandémia alatt megvalósult iskolai könyvtári programokat, mindennapi eseményeket. A Testvérkönyvtárak programból öt iskolai könyvtár regisztrált az eTwinning projektbe:  1. számú Általános Iskola Bihardiószeg,  II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium (Budapest), Hajdúböszörményi Bethlen Gábor Általános Iskola, Jálics Ernő Általános Iskola (Kadarkút) és a kecskeméti Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum. 

A nyilvános fotóalbum megtekinthető, egy külön felületen megosztottuk egymással, miért/mi volt jó az iskolai könyvtárban a vírus ideje alatt, mi okozott nehézséget, mi tetszett:

A projekthez még mindig lehet csatlakozni az eTwinning felületre való regisztráció után.

Iványiné Nagy Kinga, a Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnázium könyvtárostanára ismét nagyon izgalmas Digitális feladatsort készített, és elindult a könyvtár  Virtuális könyvtára alsó tagozatos tanulóknak. A DEMO linkje: https://bit.ly/2USSXPR 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése