2022. február 16., szerda

Felolvasómaraton a Márton Áron Főgimnáziumban

 

A Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében elindított felolvasómaraton tizennegyedik alkalommal volt megrendezve, amelyhez a Márton Áron Főgimnázium is csatlakozott.

A rendezvény idei időpontja: 2022. február 15. Az iskola könyvtárában a felolvasók száma meghaladta a 120-at, de iskolaszinten ennek a száma 350-re tehető. Két osztály diákjai Markó Ilona magyar nyelv és irodalomszakos tanárnő vezetésével a megyei könyvtárban tették tiszteletüket.


A felolvasómaraton kiválasztott szerzője ezúttal a 100 esztendeje született Nemes Nagy Ágnes volt.

A rendezvényhez plakátot készítettem, a diákoknak verseket nyomtattam és fénymásoltam.

A felolvasómaratonhoz tartozó hangulatemelő kiállítás az idén sem maradt el. Az olvasómaraton résztvevői láthattak Nemes Nagy Ágnes műveiből néhányat, az életrajzáról és munkálkodásáról, valamint meg lehetett tekinteni róla készült fényképeket, és olvasni idézeteket.

Bevezetőként Nemes Nagy Ágnes életéről és koráról, valamint szakmai munkásságáról tartottam kiselőadást a jelenlévőknek.

A diákok zöme Nemes Nagy Ágnes költeményeiből olvasott fel. Néhányan esszéiből és műfordításaiból is válogattak. Érdekességként kell megemlítenem, hogy a szabad választás egyénre szabott verseket is hozott magával. A „merészebb” diákok az énjükhöz közelebb álló verseket olvastak fel.

Íme a felolvasott népszerű versek: A szabadsághoz, A szomj, Bűn, Ekhnáton jegyzeteiből, Elmélkedve, Fák, Félelem, Istenről, Között, Lázár, Madár, Mesterségemhez (Ne csukd bemég vagy csukd be már...) Patak, Szél, Tanulni kell, Tavasz felé, Térden, Vihar.

A felolvasómaratonra bejelentkezett osztályok a következők voltak: IX.F, X. B, X.E és XI.A. A felsoroltakon kívül diákok és tanárok között is voltak, akik egyénenként jelentkeztek be. Magyar nyelv és irodalomórák alatt is folyt a felolvasómaraton.

A felolvasómaraton résztvevőit a megyei könyvtár által tervezett könyvjelzőkkel leptük meg.

A gimnáziumban tartott felolvasómaraton társszervezői voltak: Borsodi László, Markó Ilona, Orbán Edina és Csata Emese magyartanárok.


A helyi rendezvény házigazdája és szervezője jómagam voltam.

Borbé Levente,

könyvtáros

 

forrás:  http://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2022/02/felolvasomaraton-gimnaziumunkban.html

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése